PRG Logo Portishead Railway Group

Copyright © 2006-2016 Portishead Railway Group


New Station

The Public Consultation launched on 22 June 2015, included proposals for a new station at Portishead. It is proposed to have a single platform, with an overhead canopy (over part of the platform), lighting, passenger information departure displays and audible information, a station building with a ticket office, waiting area and toilets. There will be a station forecourt with seating, cycle parking, taxis rank, disabled parking and lighting.


There are also proposals for a new station at Pill, re-using the southern platform of the old station. There will be a new waiting shelter, lighting, passenger information departure displays and audible information, car and cycle parking.


Further details can be found on the MetroWest site here ...

Station location

North Somerset Council ran a public consultation on three different alternative sites for Portishead station in 2014. See News 12 June 2014. The preferred option was Option 2B. (Map). This was confirmed in March 2015.

 

The station was originally to be sited at the rear of the Travelodge/Lidl car park area. This location was rejected by the Office of Rail Regulation in March 2015 as it would have required a level crossing over Quays Avenue.


Our mural was sited at this original location and unveiled by Liam Fox, MP, on 28 April 2012. It was removed in August 2014.

Our station proposal

Portishead Railway Group commissioned architect Andrew Mair BA(Hons), Dip(Arch), Dip(PS), RIBA, MAPM, to design a suitable station for Portishead. The brief was to create a station which would be an appropriate gateway to the town as specified by Transport Policy T/3 ‘Proposed Railway Stations’ of the North Somerset Local Plan dated 21st June 2007 which states that:


'The importance of the station as a principal gateway to the town – forming first impressions – should not be under-estimated. The character, quality and local distinctiveness of the town needs to be reflected in the design of the station and it's approaches'.



The design incorporates a concession, toilets and waiting room. We have had costings done and believe that it is affordable within the GRIP 3 budget. Please note that this is not the official design.


Click to enlarge

Click photo to enlarge